1- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر 2- دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده: (1671 مشاهده)
در این تحقیق تعداد 10 عدد ماهی شیربت با شرایط زیست سنجی مشابه از هر جنس در فصول زمستان و تابستان سال 1395 صید گردیدند. سپس نمونههایی به طول 5/0 سانتیمتر از نواحی قدامی، میانی و خلفی روده تهیه و در محلول بوئن قرار داده شدند. در ادامه از نمونهها به روش استاندارد و معمول تهیه مقاطع بافتی شامل آبگیری با الکل، شفاف سازی با گزیلل و پارافینه شدن برشهایی به ضخامت 6-4 میکرون صورت گرفت و رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و پریودیک اسید شیف بر آنها انجام گردید. برای تعیین فعالیت آنزیمهای گوارشی در ابتدا عصاره آنزیمی خام تهیه شد. سپس مراحل معمول اندازهگیری آنزیمها همانند هموژیناسیون، سانتریفیوژ انجام گرفتند و در نهایت به دستگاه اتوآنالایزر منتقل شد و نتایج بهدست آمده برحسب میکرومول بر میلیگرم پروتئین بیان شدند.نتایج مشاهدات بافتشناسی روده نشان از وجود چهار طبقه مخاط، زیر مخاط، عضلانی و سروزی بوده است.نتایج مقایسه میانگین فعالیت آنزیمهای گوارشی بین گروهها نشان داد که در میزان فعالیت آنزیم آمیلاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهیهای نر و ماده در فصل سرد و گرم تفاوت معنیداری وجود ندارد (05/0p≥). فعالیت آنزیم آلکالینفسفاتاز در تمام نواحی روده در ماهیهای ماده افزایش معنیداری نسبت به ماهیهای نر بهویژه در فصل سرد نشان داد (05/0p≤). همچنین در میزان فعالیت آنزیم لیپاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهیهای نر و ماده و در هر دو فصل تفاوت معنیداری مشاهده نشد (05/0p≥).
Abdi R. Histomorphology and comparison of some digestive enzymes of proper intestine of, Arabibarbus grypus in both warm and cold seasons. isfj 2021; 30 (1) :107-118 URL: http://isfj.ir/article-1-2401-fa.html
مرادخانی آمنه، عبدی رحیم، سالاری علی آبادی محمد علی، نبوی سیدمحمدباقر، بصیر زهرا. مقاله علمی – پژوهشی: هیستومورفولوژی و مقایسه برخی آنزیم های گوارشی روده اصلی ماهی شیربت (Arabibarbus grypus) در دو فصل گرم و سرد. مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (1) :107-118
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است