دانش ترکیبات تقریبی بیمهرگان مانند خیار دریایی به بهبود درک ما از اهمیت غذایی این موجودات زنده کمک میکند. در این مطالعه به بررسی ترکیبات تقریبی (پروتئین،. چربی، خاکستر و رطوبت) دو گونه خیار دریایی Holothuria leucospilota وStichopus herrmanniدر خلیج چابهار طی 4 فصل سال 1400 بر اساس روشهای استاندارد پرداخته شد. خیارهای دریایی پس از جمعآوری به آزمایشگاه منتقل شدند. برای تجزیهوتحلیل ترکیبات تقریبی 20 گرم عضله برای هر نمونه استفاده شد. تجزیهوتحلیل (در سه تکرار) برای بررسی ترکیبات تقریبی انجام شد. نتایج نشان داد که درصد پروتئین از چربی در هر دو گونه خیار بالاتر بود و درصد پروتئین و چربی در گونه H. leucospilota بیشتر از S. hermanni بود بهطوریکه بیشترین پروتئین خام در فصل تابستان برای گونه H. leucospilota(54/0±72/7درصد) و کمترین مقدار برای گونه S. hermanniدر فصل بهار(26/0±23/3درصد) ثبت شد. بیشترین چربی نیز برای فصل بهار (29/0±56/4 درصد) در گونه H. leucospilotaو کمترین در فصل زمستان (66/0±47/1 درصد) برای گونه S. hermanniمشاهده شد. درصد رطوبت و خاکستر در گونه S. hermanniبیشتر ازH. leucospilotaبود. بیشترین درصد رطوبت برای فصل تابستان (۴۵/0±۰۹/۸۷ درصد) در گونه S. hermanni و کمترین برای فصل زمستان (۴۸/0±۶۳/۸۱ درصد) در گونه H. leucospilotaبود. بیشترین خاکستر در فصل پاییز (49/0±81/4 درصد) برای گونه S. hermanni و کمترینبرای گونهH. leucospilotaدرفصل تابستان (28/0±23/1 درصد) بود. گونه H. leucospilota در مقایسه با گونه موردمطالعه دیگر به دلیل دارابودن ارزش کالری بالا و محتوای پروتئین خام کافی، ازنظر تغذیهای مناسبتر است.
shakoori A, arbabi F, rahul S. Investigating the approximate composition of two species of sea cucumbers, Holothuria leucospilota and Stichopus hermanni, in Chabahar Bay during four seasons. isfj 2024; 32 (6) :73-83 URL: http://isfj.ir/article-1-2707-fa.html
شکوری آرش، اربابی فاطمه، راهول شهاب. مقاله علمی – پژوهشی: ترکیبات تقریبی دو گونه خیاردریایی Holothuria leucospilota وStichopus herrmanni طی چهار فصل در خلیج چابهار (دریای عمان). مجله علمي شيلات ايران. 1402; 32 (6) :73-83
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است